Alles wat je moet weten over cardio

Simon • 19 maart 2021

Wat houd cardio in?

Cardio oftewel cardiovasculaire training houdt in dat je de conditie van je hart en longen aan het trainen bent. In tegenstelling tot krachttraining waarbij je vooral korte oefeningen doet draait het bij cardio om langdurende relatief lichte oefeningen. Het is niet perse zo hoe langer je cardio doet hoe beter dit is. Dit hangt van je niveau af, ik raad zelf aan minimaal 20 minuten aan te houden.


Het wordt wel eens vergeten, maar je hart is een spier. Hoe sterker die spier is, hoe krachtiger het bloed door je lichaam wordt gepompt. Die zuurstof komt in je bloed. Dat bloed transporteert die zuurstof naar je spieren. Hoe meer zuurstof er naar je spieren gaat en hoe beter je spieren de zuurstof kunnen opnemen, hoe langer je spieren een bepaalde prestatie kunnen volhouden zonder te vermoeid te raken.



Voordelen van cardio

Cardio heeft veel voordelen, hierbij de belangrijkste.


Gebruik als warming up.

Je kunt cardio ook erg goed als warming-up gebruiken voor je kracht-training. Dit is iets wat ik te weinig zie gebeuren. Wanneer je met je krachttraining begint wil je dat je lichaamstemperatuur verhoogd is waardoor je spieren beter kunnen presteren. Wanneer je dit niet doet is het risico op blessures ook groter.


Je wordt er gezonder van.

Zoals ik al vernoemd had is je hart een spier, en ook de belangrijkste van je lichaam. Wanneer je geen cardio doet zal deze ook niet sterker kunnen worden. En een ongezond hart kan ervoor zorgen dat de bloedtoevoer naar andere organen niet optimaal is waardoor deze organen niet hun werk kunnen doen.


Verbeterd herstel.

Wanneer je aan het herstellen bent van een krachttraining hebben jouw spieren zuurstof en bloed nodig, door cardio te doen kan je jouw bloed sneller laten stromen waardoor jouw spieren meer bloed en dus ook zuurstof opnemen, en dit zorgt ervoor dat jij sneller maar ook beter kan herstellen.


Verbeteren van uithoudingsvermogen.

Er bestaan richtlijnen voor het opbouwen en onderhouden van je uithoudingsvermogen. Kort samengevat komen die richtlijnen neer op het volgende:


  • Type oefeningen: activiteiten waarbij grote spiergroepen actief betrokken zijn.
  • Frequentie: 2- 5 keer per week
  • Duur per keer: 20-60 minuten (mag ‘opgeknipt’ worden in deeltjes van minimaal 10 minuten)
  • Intensiteit: 65-85% van je maximale hartslag.


Tip: Om jouw maximale hartslag uit te rekenen moet je 220 - je eigen leeftijd doen.

Dus voor mij is dat 220 - 24 =196. Dit betekent dat je met cardio niet boven de 196 wilt komen. Dus als je op 65-85% wilt zitten is dit tussen de 127 en 166.

Soorten cardio


Er zijn verschillende manieren om cardio te doen, bijvoorbeeld:

  • Hardlopen
  • Fietsen
  • Roeien
  • Boksen
  • Crosstrainer


Er is geen vorm van cardio die het beste voor iedereen is, dit hangt ook van jou precieze doel af. Mijn favoriete vorm van cardio is boksen en roeien, omdat je hier ook direct je kracht mee traint. Dus zoek voor jezelf uit welke vorm van cardio jij het leukste vind, en welke het beste bij je doel past.


Cardio om af te vallen.

Dit is iets waar nog veel verkeerde gedachtes over zijn, ik krijg vaak de vraag: Hoe vaak moet ik cardio doen om af te vallen? En dan antwoord ik: Geen één keer. Als je gewicht wilt verliezen is het noodzakelijk om in een negatieve energiebalans te zitten. ( Dit houdt in dat je meer calorieën hebt verbrand als opgenomen in een dag )


Cardio verbrand calorieën maar als de voeding niet wordt aangepast op het doel kun je nog zoveel cardio doen als je wilt maar zul je niet perse gewicht verliezen. Stel je wilt afvallen, en daarvoor moet je 1900 kcal per dag eten, en je hebt 500 calorieën met cardio verbrand maar je eet 2500 kcal, dan kom je uit op 2000 kcal en zit je alsnog niet in een calorie-tekort. Dus stem eerst je voeding goed af.


Begrijp me niet verkeerd, cardio doen is altijd goed, alleen zal ik het niet persé doen om af te vallen, dit zal alleen werken als je voeding goed afgestemd is.


Slot


Ik hoop dat ik jullie weer iets heb mogen bijleren! We hebben doorgenomen wat cardio nou precies is, welke voordelen het met zich mee brengt, welke vormen van cardio er zijn, en de relatie tussen cardio en afvallen. Heb jij na het lezen van deze blog vragen over iets uit deze blog, of een andere vraag neem dan gerust contact met me op! Dit kun je doen via mijn site via Instagram of e-mail.

door Simon 14 april 2021
We weten allemaal dat het belangrijk is om voldoende water te drinken, maar toch zijn er nog veel mensen die het lastig vinden om genoeg water te drinken. In deze blog wil ik jullie vertellen waarom het belangrijk is om voldoende water te drinken, en ik ga jullie wat tips meegeven om meer water te kunnen drinken.
door Simon 4 april 2021
afvallen, waar begin ik?
door simonmolemaker 30 maart 2021
spiermassa aanzetten, onder de jongeren een van de meest populaire doelen in de sportschool. Maar wat moet ik hiervoor doen, en waar moet ik rekening mee houden?
door simonmolemaker 12 maart 2021
De bench press
door Simon 5 maart 2021
De deadlift, een van de beste oefeningen om sterker te worden, maar ook een van de moeillijkste. Vandaag ga ik jullie leren waar die goed voor is, hoe je hem goed uitvoert en op welke veel gemaakte fouten je moet letten.
door Simon 19 februari 2021
De squat, onsmisbaar voor jou.
door Simon 12 februari 2021
Wat voor trainingsschema moet ik gebruiken ? Ik hoor vaak dat mensen het lastig vinden om te bepalen wat voor trainingsschema ze moeten gebruiken, dit is ook niet heel gek aangezien er veel verschillende soorten trainingsschema’s zijn. Vandaar dat ik hier een blog over wou schrijven, zodat ik jullie kan meegeven wat belangrijk is om rekening mee te houden.
door Simon 3 februari 2021
Vandaag ga ik jullie meer vertellen over mediteren, wat is het nou precies, wat heb je er aan, is het voor iedereen? en nog meer.
door Simon 19 januari 2021
In deze blog ga ik jullie meer leren over de basis-informatie over voeding, ik merk vaak dat veel mensen het allemaal lastig vinden, vandaar dat ik deze blog schrijf om jullie hier meer over te leren. Wanneer je iets eet of drinkt ( tenzij dit water is ) zal dit jou energie opleveren, de hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën of kilojoules. 1 kilocalorie = 4.2 kilojoules. Meestal wordt gesproken over calorieën Hoeveel energie jouw lichaam nodig heeft hangt van meerdere factoren af, namelijk : Je geslacht, leeftijd, gewicht en activiteitsniveau ( hoeveel en hoe intensief je beweegt ) Eerder sprak ik over calorieën, maar waar zijn deze nou uit opgebouwd? Vetten - 1 gram vet levert 9 kcal Eiwitten - 1 gram levert 4 kcal Koolhydraten - 1 gram levert 4 kcal Hier kun je soms ook nog vezels aan toevoegen, niet alle soorten vezels bevatten calorieën maar de gene die wel calorieën bevatten is meestal 2 kcal per gram vezel. Voor jouw gewicht maakt het geen verschil welde voedingsstoffen leveren, maar de calorieën wel. Stel jouw energiebehoefte is 2000 kcal per dag, of je dit nou elke dag binnenkrijgt door naar de McDonalds te gaan of dit elke dag via salades binnenkrijgt zal in jouw gewicht geen verschil maken, echter zal ik niet aanraden elke dag 2000 kcal via de McDonalds binnen te krijgen. Zoals ik eerder zei, zijn calorieën uit vetten, koolhydraten en eiwitten opgebouwd. Dit noemen we ook wel de macronutrienten. Elke macronutrient is essentieel en heeft elk zijn eigen functie. Eiwitten Eiwitten vormen de bouwstenen van je lichaam, ze bestaan uit aminozuren, die gebruikt kunnen worden om spierweefsel en andere weefselsoorten te creëren. Omdat jouw lichaam constant vernieuwd wordt, heb je ze dus constant nodig. Eiwitten kun je vinden in dierlijke producten zoals : Vlees, vis, gevogelte, zuivel en eieren. Daarnaast zijn er ook plantaardige eiwitten: Peulvruchten, granen, noten en soja. Voor niet sporters/recreatieve sporters raad ik 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aan. Sport jij wat vaker/serieuzer dan zal ik 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aanraden. Zeker wanneer jij in spiermassa wilt aankomen is het noodzakelijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen.  Feitje: Eiwitten verzadigen het meest van alle macronutrienten, dus wanneer jij graag wilt afvallen kan het helpen om meer eiwitten te eten waardoor je langer een vol gevoel hebt.
Foamroller limitless PT
door Simon Molemaker 11 januari 2021
Gebruik van de foamroller zorgt ervoor dat je beter kan functioneren en daardoor wordt de kans op blessures veel kleiner. Daarnaast is de foamroller onmisbaar bij core strength & stability training voor sterke romp- spieren en lichaamshouding. Gebruik de foamroller in de warming up en dit zal helpen met het spier- herstel waardoor de verlate spierpijn kan worden voorkomen.
Share by: