De squat, onmisbaar voor jou

Simon • 19 februari 2021

De squat, onsmisbaar voor jou.

de squat, waarom is deze onmisbaar voor jou, Hoe voer je deze goed uit, en welke spieren train je met de squat, wat zijn de meest voorkomende fouten? Dit allemaal en meer ga ik jullie vandaag vertellen in deze blog over de squat.




Wat is de squat?


De squat is een compound oefening, dit houd in dat je er meerdere spieren tegelijk mee traint. Met de squat train je jouw beenspieren, bilspieren, rug en buikspieren. De rug en buikspieren train je omdat deze ervoor zorgen dat jouw bovenlichaam rechtop en stabiel blijft. Zeker wanneer je met aardige gewichten squat is dit een goede manier om de buikspieren sterker te maken. De squat is gebaseerd op gaan zitten en opstaan uit een stoel.


Hoe voer je de squat op een juiste manier uit?


Plaats je voeten op heupbreedte, zak door je knieën en beweeg de heup naar achteren alsof je wilt gaan zitten. Voor de meeste mensen raad ik aan om tot parallel door te zakken. Dit houdt in dat je knieën en heup op een rechte lijn zitten.

Bij de opwaartse fase wil je de heup weer helemaal uitstrekken tot je lichaam weer helemaal recht is.

Veel gemaakte fouten


De squat is een hele goede oefening, alleen is het ook een moeillijke oefening technisch gezien. Vandaar dat er wel veel fouten mee gemaakt worden, ik ga met jullie de meest voorkomende doornemen zodat jullie deze niet hoeven te maken.



Hak van de grond


Dit is een van de meest voorkomende fouten bij de squat, dat onderin de beweging de hak van de grond komt. Dit probleem komt vaak door twee dingen. Ten eerste: Als je begint met de squat maar te recht naar beneden wilt zakken, hierdoor zul je meer vanuit je voorvoet kracht zetten waardoor de hak los komt. Wanneer je jouw heup naar achteren drukt zal er meer gewicht op de hak komen waardoor deze beter aan de grond blijft. De tweede oorzaak van dit probleem is dat ze teveel vanuit de voorkant van de voet willen drukken. Hierdoor schakel je de hak wat uit en kan deze loskomen van de grond. Ik raad aan om juist vooral vanuit de hak te drukken, je zult merken dat je hierdoor veel makkelijker kracht kan zetten. Ten derde kan het zijn dat de kuitspier te kort is, hoe dieper je zakt hoe meer deze wilt uitrekken, als hij deze lengte niet heeft zal de hak van de grond komen. De foamroller kan hiervoor de oplossing zijn, lees mijn blog over de foamroller hier.





Gebogen rug


Bij het uitvoeren van de squat is een gebogen rug ook een probleem dat veel voorkomt. Dit is gevaarlijk voor je rug omdat je op langere termijn ernstige blessures kan oplopen, maar ook kan je hierdoor minder kracht zetten. Mijn tips om een gebogen rug te verhelpen of tegen te gaan zijn : 


  • Span goed je buikspieren aan
  • Schouders naar achteren
  • Borst naar voren
  • Squat voor een spiegel zodat je jouw eigen uitvoering kan zien.


Blijf jij het lastig vinden om met een neutrale rug te squatten, dan kan het helpen om een stang te gebruiken. Door een stang of bezemsteel tegen je rug aan te doen tijdens het squatten kan deze helpen om jou techniek te verbeteren. Je wilt ervoor zorgen dat die in de onderrug, bovenrug en achterhoofd constant contact blijft houden tijdens het maken van een squat. Komt de stang los van een van deze punten, dan weet je dat je niet met een neutrale rug aan het squatten bent. Oefening baart kunst!


Knieën voorbij tenen.


Dit is niet perse een veel gemaakte fout, maar eerder een misconceptie. Veel mensen denken dat de knieën nooit voorbij de tenen mogen komen. Alleen is dit niet helemaal waar. Dit word vaak gezegd omdat mensen die te recht naar beneden willen squatten vaak de tenen voorbij de knieën hebben, omdat ze ook teveel vanuit de voorvoet willen drukken. Wanneer jij jouw heup goed naar achteren drukt en jouw knieën iets voorbij jouw tenen komen is dit geen enkel probleem. Wanneer je heel diep squat zullen jouw knieën altijd voorbij je tenen komen, anders kun je geen balans houden. Een mooi voorbeeld hiervoor zijn olympische gewichtheffers.



Samenvatting


Jullie hebben vandaag geleerd waar de squat voor is, hoe je deze goed uitvoert, en op welke fouten je moet letten. Ik hoop dat jullie hier iets aan gehad hebben. Heb jij na het lezen van deze blog vragen gekregen voor mij of over de squat, neem dan contact met mij op via Instagram of e-mail.

door Simon 14 apr, 2021
We weten allemaal dat het belangrijk is om voldoende water te drinken, maar toch zijn er nog veel mensen die het lastig vinden om genoeg water te drinken. In deze blog wil ik jullie vertellen waarom het belangrijk is om voldoende water te drinken, en ik ga jullie wat tips meegeven om meer water te kunnen drinken.
door Simon 04 apr, 2021
afvallen, waar begin ik?
door simonmolemaker 30 mrt, 2021
spiermassa aanzetten, onder de jongeren een van de meest populaire doelen in de sportschool. Maar wat moet ik hiervoor doen, en waar moet ik rekening mee houden?
door Simon 19 mrt, 2021
Wat houd cardio in?
door simonmolemaker 12 mrt, 2021
De bench press
door Simon 05 mrt, 2021
De deadlift, een van de beste oefeningen om sterker te worden, maar ook een van de moeillijkste. Vandaag ga ik jullie leren waar die goed voor is, hoe je hem goed uitvoert en op welke veel gemaakte fouten je moet letten.
door Simon 19 feb, 2021
De squat, onsmisbaar voor jou.
door Simon 03 feb, 2021
Vandaag ga ik jullie meer vertellen over mediteren, wat is het nou precies, wat heb je er aan, is het voor iedereen? en nog meer.
door Simon 19 jan, 2021
In deze blog ga ik jullie meer leren over de basis-informatie over voeding, ik merk vaak dat veel mensen het allemaal lastig vinden, vandaar dat ik deze blog schrijf om jullie hier meer over te leren. Wanneer je iets eet of drinkt ( tenzij dit water is ) zal dit jou energie opleveren, de hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën of kilojoules. 1 kilocalorie = 4.2 kilojoules. Meestal wordt gesproken over calorieën Hoeveel energie jouw lichaam nodig heeft hangt van meerdere factoren af, namelijk : Je geslacht, leeftijd, gewicht en activiteitsniveau ( hoeveel en hoe intensief je beweegt ) Eerder sprak ik over calorieën, maar waar zijn deze nou uit opgebouwd? Vetten - 1 gram vet levert 9 kcal Eiwitten - 1 gram levert 4 kcal Koolhydraten - 1 gram levert 4 kcal Hier kun je soms ook nog vezels aan toevoegen, niet alle soorten vezels bevatten calorieën maar de gene die wel calorieën bevatten is meestal 2 kcal per gram vezel. Voor jouw gewicht maakt het geen verschil welde voedingsstoffen leveren, maar de calorieën wel. Stel jouw energiebehoefte is 2000 kcal per dag, of je dit nou elke dag binnenkrijgt door naar de McDonalds te gaan of dit elke dag via salades binnenkrijgt zal in jouw gewicht geen verschil maken, echter zal ik niet aanraden elke dag 2000 kcal via de McDonalds binnen te krijgen. Zoals ik eerder zei, zijn calorieën uit vetten, koolhydraten en eiwitten opgebouwd. Dit noemen we ook wel de macronutrienten. Elke macronutrient is essentieel en heeft elk zijn eigen functie. Eiwitten Eiwitten vormen de bouwstenen van je lichaam, ze bestaan uit aminozuren, die gebruikt kunnen worden om spierweefsel en andere weefselsoorten te creëren. Omdat jouw lichaam constant vernieuwd wordt, heb je ze dus constant nodig. Eiwitten kun je vinden in dierlijke producten zoals : Vlees, vis, gevogelte, zuivel en eieren. Daarnaast zijn er ook plantaardige eiwitten: Peulvruchten, granen, noten en soja. Voor niet sporters/recreatieve sporters raad ik 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aan. Sport jij wat vaker/serieuzer dan zal ik 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aanraden. Zeker wanneer jij in spiermassa wilt aankomen is het noodzakelijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen.  Feitje: Eiwitten verzadigen het meest van alle macronutrienten, dus wanneer jij graag wilt afvallen kan het helpen om meer eiwitten te eten waardoor je langer een vol gevoel hebt.
Foamroller limitless PT
door Simon Molemaker 11 jan, 2021
Gebruik van de foamroller zorgt ervoor dat je beter kan functioneren en daardoor wordt de kans op blessures veel kleiner. Daarnaast is de foamroller onmisbaar bij core strength & stability training voor sterke romp- spieren en lichaamshouding. Gebruik de foamroller in de warming up en dit zal helpen met het spier- herstel waardoor de verlate spierpijn kan worden voorkomen.
Share by: