De foamroller is onderdeel van self myofascial release techniek en (nog) niet heel erg bekend in Nederland, maar de foamroller is absoluut onmisbaar voor elke sporter. De foamroller wordt gebruikt door diverse (top)sporters, ervaren trainers en fysiotherapeuten van topniveau.
Gebruik van de foamroller zorgt voor een betere flexibiliteit, mobiliteit, een grotere bewegingsuitslag, een vermindering van littekenweefsel en verklevingen, een vermindering van de spierspanning en voor een betere kwaliteit van bewegen.
Gebruik van de foamroller zorgt ervoor dat je beter kan functioneren en daardoor wordt de kans op blessures
veel kleiner. Daarnaast is de foamroller onmisbaar bij core strength & stability training voor sterke romp-
spieren en lichaamshouding. Gebruik de foamroller in de warming up en dit zal helpen met het spier-
herstel waardoor de verlate spierpijn kan worden voorkomen.
De foamroller heeft 2 hoofdfuncties namelijk :
De foamroller kan ervoor zorgen dat je spierknopen kan verwijderen, maar wat heb je hier nou aan? Eerst is het handig om te weten wat zo’n spierknoop nou is.
Je kunt een spier ook wel met een staalkabel vergelijken. Een staalkabel is één kabel opgebouwd uit duizenden kleine kabels. Dit is ook zo met je spieren, en door het trainen van deze spieren kunnen deze kleine “kabeltjes” verstrikt raken met elkaar waardoor er knopen inkomen.
Het gevolg hiervan is niet alleen verminderde mobiliteit omdat de spier korter wordt, maar ook kan dit ervoor zorgen dat andere spieren overbelast raken. Het lichaam werkt als één keten, wanneer een bepaalde spier niet zijn werk kan doen gaat een andere spier dit overnemen, maar deze werkt dan eigenlijk voor twee. Dit kan ervoor zorgen dat je overbelasting krijgt in je spieren wat weer tot blessures lijd.
Vaak worden er ook statische stretches ( rek en strek oefeningen gedaan ) met de gedachte om de spier langer te maken, echter heeft dit geen zin, het kan zelfs averechts werken wanneer je al spierknopen hebt. Vergelijk je spier even met een elastiek, en een spierknoop met een knoop in het elastiek. Als jij aan beide kanten van het elastiek gaat trekken waardoor deze langer wordt zal de spierknoop strakker worden. Met jou spieren zal hetzelfde gebeuren.
Zijn rek en strek oefeningen dan helemaal niet goed? Zeker wel, maar niet om jou spieren langer te maken. Je kan deze wel aan het einde van je training toevoegen om het herstel te verbeteren, of juist aan het begin van je training om jou spieren op te warmen.
Let er wel op dat jij geen statische stretches doet na jou warming up, statische stretches zorgen ervoor dat de spierspanning verlaagt en een warming up doe je juist om de spierspanning te verhogen, dus dan heb je eigenlijk jou warming up voor niks gedaan.
We weten allemaal hoe belangrijk herstel is, tijdens jou herstel wordt je juist beter. In de sportschool zorg je ervoor dat je jouw spier eigenlijk kapot maakt. Je maakt kleine scheurtjes in jouw spier die weer gaan herstellen waardoor de spier sterker en groter terugkomt. Je kunt je dus voorstellen hoe beter jou herstel is hoe sneller jou vooruitgang zal zijn.
Dit is iets waar de foamroller ook goed bij kan helpen, door aan het einde van jouw training jouw spieren te foamrollen werk je een grote druk uit op je spieren.
De druk zorgt ervoor dat jou bloed en zuurstof beter door je spieren zal stromen. Bloed en zuurstof zijn 2 essentiële dingen voor herstel, dus hoe beter deze doorstroom is hoe beter jou herstel zal zijn, waardoor jou spier sterker terugkomt en jij je volgende training beter kan presteren.
Er zijn veel soorten foamrollers te vinden, het gene waar het verschil inzit is hoe hard de foamroller is. Wanneer je begint met het gebruik van een foamroller zal ik een relatief zachte foamroller aanraden. Wanneer je een foamroller voor het eerst gebruikt zal je dit geheid voelen, je wilt dan niet een te harde foamroller gebruiken omdat dit te heftig zal zijn. Het is wel zo hoe meer pijn je hebt hoe meer winst er te behalen valt, dit geeft eigenlijk aan dat jou spieren heel strak zijn.
Dus begin met een zachte foamroller en wanneer je hier niet zoveel meer van voelt stap dan over op een hardere.
De foamroller is dus voor elke sporter handig, of je nou alleen hardloopt, krachttraining doet, vechtsport noem maar op. Hij zal zorgen voor betere mobiliteit ( range of motion ), betere lichaamshouding, beter herstel en dus een betere kwaliteit van bewegen. Dus geen enkele reden om de foamroller in de hoek te laten liggen.
Wil jij nou beginnen met foamrollen maar heb je geen idee waar te beginnen?
In het filmpje hieronder wordt uitgelegd hoe je jouw spieren moet foamrollen. Heb jij nog andere vragen over de foamroller, of het gebruik hiervan stel me deze gerust via Instagram! ( @Simonmfit )